Assyriers /arameens

Zijn we nou assyriers of arameens?

Hallo, ik ben van syrisch orthodoxe afkomst en ik had een brandende vraag. Tegenwoordig is er in ons volk een beetje een meningsverschil over onze geschiedenis. Want er is een bepaalde groep mensen die zegt dat de suryoye mensen van de Oude Assyriers afstammen. Maar de anderen zeggen dat we van het arameense volk afstammen. IK zou graag een antwoord op mijn vraag willen hebben omdat er bijna niks meer betrouwbaar is op internet. De meeste dingen die erop staan zijn gemaakt door de mensen die niet eens neutraal zijn. Zelf geloof ik meer in het Assyrische gedeelte maar ik weet het niet 100% zeker.

Antwoorden: Assyriers /arameens

1 2
Avatar

In de wikipedia (de internetencyclopedie die in de media als redelijk betrouwbaar wordt omschreven) staat het als volgt :
De Assyriėrs (ܐܫܘܪܝܶܐ) zijn een volk, oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, dat nu overwegend in diaspora leeft. Ze beschouwen zich als de voortzetting van de Assyriėrs uit de oudheid, de bewoners van het Assyrische Rijk dat in 539 voor Christus ten onder ging. De Assyriėrs spreken een moderne vorm van het Aramees. In die taal noemen ze zichzelf Suryoye.

Lees verder op:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Suryoye

Ook vond ik onderstaand boek (proefschrift) dat via de openbare bibliotheken is op te vragen:
Titel: De Suryoye: een verborgen gemeenschap : een historisch-antropologische studie van een Enschedese vluchtelingengemeenschap afkomstig uit het Midden-Oosten / Arend Jan Schukkink
De Suryoye
Auteur: Arend Jan Schukkink
Jaar: 2003
Uitgever: [S.l. : Schukkink]
Annotatie: Auteursnaam op omslag: Jan Schukkink
Proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam
Met lit. opg. - Met samenvatting in het Engels
Omvang: XV, 376 p
Roan | 26-03-2008 23:00 0.0

Avatar

Dankjewel Roan ik vind dit ook wel een betrouwbare bron... en vooral nu ik lees wie de auteur is ( een neutraal persoon die nederlands is) En ben er bestwel van overtuigt...
27-03-2008 20:11

Avatar

Kijk als je in veel boeken leest van Mesopotamiė kom je niet veel tegen over de arameese in tegendeel bijna nix. als wij nagaan op onze stamboom van onze vaders komen we uit in hartje Assyrie of Babyloniė en ik ben dat ook nagegaan. het is geen argument dat wij Syrisch praten moderne taal van het aramees dat we gelijk ook aramees zijn;) met de tijd veranderen de talen ook zoals hier in twente voeger spraken ze hier dits en nu anders
26-05-2008 17:30

Avatar

Mijn moeder is zelf ook suryoyo en spreekt het ook!
Ik denk dat wij wel van de assyriers afstammen, maar de assyriers leven nog steeds, net als mijn oma. Zij spreken ook een ander taal. Dus wat het meest logisch is en mij altijd als is verteld sinds ik een kind ben is dat Assyriers + suryoyo beiden een soort van aramees is. En de taal die mijn moeder spreekt is het moderne taal van Jezus, dat merk je ook als je het vergelijkt.
MVG
22-08-2008 22:36

Avatar

Sommigen zeggen dat de Assyriėrs uitgestorven zijn. Maar dat is allemaal flauwekul. We spreken nieuw Aramees. Maar het schrift is niet Aramees dat is Assyrisch. Onze spreektaal heeft veel meer overeenkomsten met het huidige Oost Assyrisch zoals wij het noemen Madenhoyo dan met het Aramees wat ze nog in Syriė spreken. Shlomo/Shlama kthobo/Kthaba etc. Zelfs onze Kerk heeft zich Assyrische Kerk genoemd. Maar er zijn altijd leeghoofden en mensen binnen onze gemeenschap die gebaat zijn bij verdeeldheid en macht binnen onze gemeenschap.

Er zijn zoveel feiten om te noemen. Maar wat belangrijk is dat je op zoek gaat naar je wortels. Je komt zelf achter de waarheid
05-11-2008 16:27

Avatar

Ik ben een assyrische...
Assyriėrs is een "verzamelnaam" voor hasnajee, keznagajee, enz (= vergelijk het met Belgie en Nederland, ze spreken allebei Assyrisch maar op een ander accent. Ik denk da Armeeniėrs ook tot de groep van de Assyiėrs horen maar ik ben niet zeker. Ik zal het is vragen thuis...
Assyrisch is de taal die Jezus sprak. Naar het schijnt is dat een hele oude armeense taal.
Het Assyrische Rijk was vrij groot dus het zou kunnen dat de Armeeniėrs Assyrisch bloed hebben.
18-11-2008 16:33

Avatar

Arameers bestaan niet... je bent gewoon een Assyrier;) wees trots op je Assyrische afkomst zou ik zeggen...:)
08-12-2008 18:25

Avatar

Tuurlijk bestaan ze wel. het is een hele andere taal dan assyrisch
08-12-2008 19:37

Avatar

Mijn vader zei da er Arameense Assyriėrs zijn maar niet allemaal. Sommige zijn gewoon Arameens.
09-12-2008 12:07

Avatar

Ze zeggen dat ze bestaan maar eigenlijk zijn ze zelf ook Assyrisch. Aramees bestaat niet meer!!
Al die suryoye mensen hebben de Assyrische afkomst en niet de aramese. De aramese taal bestaat wel, dat is de 'suryoyo' maar de afkomst is assyrisch. Dus: De suryoye spreken de aramese taal maar hebben de assyrische afkomst.
16-12-2008 13:22

Avatar

Das gewoon assyrisch. arameers zijn ook een onderdeel van de assyriers net als geznakhaye, hasnaye, herbenaye, mersinaye, meeryaye, bespenaye,... das allemaal dezelfde taal behalve het accent. Er is meestal ook een verschil van de plaats waar je bent gebore. daarmee die accentverschille.

Yaramis...
23-03-2009 19:07

Avatar

Ten eerste is het niet arameens, maar Aramees! Ten tweede hoe logisch klinkt het als je zegt dat je nederlands spreekt, maar Duitser bent. Want dat is precies wat onze ahoeno hierboven zegt. Hij zegt we spreken aramees, maar zijn het niet?? Ik zou zeggen verdiep je in de literatuur. Het aramees kent een lange geschiedenis dus zo kun je al na gaan wat de oorsprong van de suryoye is.
29-03-2009 13:46

Avatar

Maar is het niet zo dat belgen Frans en Nederlands spreken (ook al is het vlaams of waals)? Is het niet zo dat Brazilianen portugees spreken? Sorry maar dit is een heel zwak argument, in de loop der tijd kan een taal uitsterven en kun je een nieuwe taal oppikken. Er zijn genoeg archeologische stukken die het tegendeel bewijzen. Maar dat word genegeerd en aan de kant gezet. Onder andere de vlag van de arameeėrs, was een symbool van koning Sargon. Ook daar zijn archeologische bewijzen van.....
Verdiepen in de literatuur brengt je tot de conclusie dat je een assyrier bent, maar dan ook alleen maar neutrale literatuur. Weet wat je leest!
30-03-2009 17:50

Avatar

Assyriers bestaan niet
wij zijn allemaal Arameeérs
27-04-2009 12:20

Avatar

Wij zijn allen aramees
echter is het in groepen opgedeeld, zoals provincies
met ieder zijn eigen dialect
we zijn allemaal het zelfde
of je nou beweerd dat je assyrisch was of suryoyo
of waar dan ook.
dat hangt namelijk van daan uit welk land je zelf komt
uit syrie bijvoorbeeld zijn veel mensen suryoyo maar niet allemaal
13-05-2009 19:49

Avatar

Iemand die hier beweert dat Assyriers niet bestaan, is echt ontzettend dom. Diegene moet eens boeken lezen!
10-06-2009 11:35

Avatar

Het is echt jammer dat er zo veel mensen zijn van ons volk die echt DOM zijn.
Wij zijn allemaal Assyrisch. Ik vind dat als je kan lezen en je je ook daadwerkelijk hebt verdiept in je EIGEN geschiedenis, je pas mee mag praten over wie we nou precies zijn. Read some books!
Sommigen van jullie hebben het wel goed maar helaas domineert de DOMME meerderheid in ons volk. Niet zo veel naar jullie ouders luisteren maar zelf initiatief nemen en op onderzoek uitgaan is ook een vak.
10-06-2009 11:39

Avatar

Kan iemand me aub vertellen hoe je gelukkige verjaardag in het assyrisch.zegt?
15-06-2009 14:26

Avatar

Het woord verjaardag is bij ons assyriers uit iran niet bekend. wel is er een woord uit het perzisch overgenomen; Tawallod = verhaardag. Wij zeggen dan tawallod bregta. En er is natuurlijk verschil of je het tegen een man of vrouw zegt.

Ik ga trouwens een handboek schrijven over ons afkomst. deze zal ik online verspreiden binnen enkele maanden.
29-08-2009 14:11

Avatar

Luister mensen,, het is gewoon zo dat aramees en assyrisch een aparte taal is en ook andere mensen,, maar uiteindelijk zijn we gewoon allemaal hetzelfde, omdat we van dezelfde mensen afgestamt zijn!
We zijn gwn broers van elkaar,, zo is het gewoon!
Wees gewoon trots op aramees/assyrisch,, ik ben allebei + nog armeens:P!
30-08-2009 22:08

Stel een kwero  1 2


Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.