Communisme

Wat is communisme?

Ik moet een pw leren voor gs... ik wil eigenlijk graag meer weten over wat communisme inhoud.

Antwoorden: Communisme

‹‹ 1 2 3 4
Avatar

Ik denk dat communisme op gebied van milieu, socialisme, cultuur, eerlijkheid, democratie, andere ideeŽn, lifestyle, arbeid, vrede, gierigheidsbestrijding, criminaliteitbestrijding, vrijheid, hongerbestrijding, ruimtevaart, welvaart, fascismebestrijding, democratie, armoedebestrijding, een ander geluid tegen de VS, landbouw, industrie en technologie.

Communisme is niet per definitie slecht, soms is het slecht gemaakt, soms is heeft het slechte punten, maar kapitalisme heeft OOK slechte punten.
12-05-2009 22:45

Avatar

Comunisme is het zelfde als communistisch en dat is allemaal Gelijkk zelfde kleren zelfde loon zelfde huizen
14-05-2009 16:24

Avatar

Dus het communisme is een manier van de maatschapij waar iedereen gelijk is?
ze willen geen regering...

voor geschiedenis haal ik ook altijd al die dingen door elkaar,
dus misschien is het handig te weten:

Liberalisme -> Vrijheid, meer inspraak op bestuur en economie

Socialisme -> Opnemen voor de arbeiders (iedereen is gelijk)

confessionalisme -> willen vooral duidelijke richtlijnen (vooral gelovige, katholieke en protestanden.

fenimisme -> opkomen voor rechten vrouwen.


Ik hoop dat jullie er wat aan hebben,
17-05-2009 17:31

Avatar

Het verschil tussen communisme en socialisme is...:

communise: is afgeleid van Karl Marx, hij noemde zijn leer het comunisme. Wij noemen het ook wel het marxisme. Karl Marx wou dat iedereen gelijk was. Er waren namelijk toen der tijd volgens Marx een heersende klasse, die liet de rest van de bevolking voor zich werken. De groep die voor de heersende klasse moest werken, noemde marx de onderdrukte klasse. Vaak was er in de loop van de geschiedenis een strijd tussen die twee klassen, Marx noemde dat dan de klassenstrijd. Zo'n klassenstrijd was er vooral als er nieuwe productiemiddelen kwamen, zoals een uitvinding van een nieuwe machine. Of bijvoorbeeld in de middeleeuwen. Aan het eind van die periode kwamen handel en nijverheid op. (nijverheid is een oudnederlands woord voor werkzaamheid of industrie). De burgers hadden die in handen. er ontstond toen een klassenstrijd tussen de burgers en de adel. Na een lange tijd wonnen de burgers die. Toen gingen de burgers de cultuur betalen. Want volgens Marx bepaalde de heersende klasse de cultuur. Dus als de economische verhoudingen veranderen, ontstaat er een klassenstrijd en komt er een nieuwe samenleving. Marx voorspelde een klassenstrijd tussen de bourgeosie (de rijke kooplieden en fabrikanten) en het proletariaat( de onderdurkte klasse) Steeds minder kapitalisten komen die steeds rijker worden en er komenn steeds meer arbeiders die het slechter krijgen----> dat zal uitlopen op een revolutie die de arbeiders makkelijk winnen. Productiemiddelen zullen dan in handen komen van alle mensen. Dan ontstaat er een geheel nieuwe samenleving: DE COMMUNISTISCHE. in die samenleving zal er een klassenloze samenleving ontstaan, ieder krijgt wat hij of zij nodig heeft, misdaden worden niet meer gepleegd; politie afgeschaft. als het over de hele wereld gebeurd, dan zullen er geen orlogen meer zijn.

het socialisme; deze stoming vond vooral gelijkheid het belangrijkste. ze wilden dat alle productiemiddelen in handen van ale mensen kwamen. opbrengst was voor iedereen.beetje duidelijker geworden?
11-06-2009 14:20

Avatar

Communisme is dat iedereen de zelfde salaris heeft
11-06-2009 21:57

Avatar

Jemig wat stom dalleek
30-08-2009 18:58

Avatar

Maar met de tweede wereld oorlog toen wwas het niet goed dat de communisten aan de macht kwamen, waarom niet?
30-10-2009 14:33

Avatar

Communisten willen hetzelfde als socialisten, alleen de manier waarop ze deze doelen willen bewerkstelligen is anders.
Marx heeft inderdaad gezegd dat het proletariaat in opstond moet kopen.
Dus worden deze ideeŽn van de communisten gerealiseerd dmv een revolutie.

Bij de socialisten ligt dit echter anders, zij willen deze doelen niet bereiken via een revolutie maar dmv het parlement, dus door de democratie.

Maar nu heb ik ook een vraag, want wat is het ( waarschijnlijk kleine ) verschil tussen socialisten en sociaal-democraten?
02-11-2009 18:22

Avatar

Noord korea en cuba zijn comunistiesche landen
02-12-2009 18:17

Avatar

Hey, ik moet iets weten over het vrouwenkiesrecht.
Weet iemand hoe communisten daar over dachten?
17-01-2010 11:20

Avatar

Zeg ik het goed als communisme eigenlijk gewoon socialisme is maar dan met heel veel macht voor de overheid en meestal ook veel corruptie?
19-02-2010 17:28

Avatar

Onder veel communistische bewinden kregen vrouwen voor het eerst kiesrecht, maar besef wel dat het in die tijd zelfs voor de gewone man nog niets eens vanzelfsprekend was dat hij mocht stemmen.
Het communisme zoals bijv. in de Sovjet Unie (Rusland) heeft voornamelijk een slechte naam gekregen door de terreur die de leiders er op na hielden. Na verloop van tijd werden leiders vaak paranoia en waren zij instaat om zelfs hun allerbeste kameraden te laten afslachten.
Een ander groot nadeel van communisme is dat iedereen er aan mee moet doen, zodra er mensen zich niet aan de regels houden of deze willen saboteren zal het systeem vast lopen. Deze mensen moeten dan uit de weg geruimd worden omdat zij er een andere denkwijze op na houden. Ik denk dat dit een van de grootste tegenstellingen is tussen het kapitalisme van bijvoorbeeld Amerika (gevolg Koude Oorlog). Maar als iedereen zich met volle overtuiging inzet is Communisme het beste systeem voor elk land. Produceren naar vermogen, krijgen naar behoefte.
Nadeel van kapitalisme is dat de rijkere elite steeds meer macht naar zich toe trek en er een schijn democratie ontstaat, zoals nu bijv. in de USA. En wij gaan ook die kant op. Kort gezegd de rijken worden rijker en de armen worden armer. Alles wordt overgelaten aan marktwerking en er wordt niet beoordeeld door een menselijke moraal. gevolg bijvoorbeeld: bejaarden die de hele week niet kunnen douchen omdat dat niet in het budget past.
26-03-2010 01:13

Avatar

Hallo=D wij meoten vanalles opzoeken over communisme en kapitalisme en toen vinden we deze site thxx voor de informatie is lkkr nuttig=D
xx<33 jesse en mieke=D
26-03-2010 10:29

Avatar

Het communisme is een ideologisch systeem waarbij gelijkheid wordt bereikt in rijkdom tussen de rijken en de armen zoals al eerder is gezegd. Het voordeel is dat dit voor een goede balans zorgt doordat mensen niet door de kapitalisten uitgebuit kunnen worden en onderbetaald zoals in sommige gevallen in onze huidige samenleving nog steeds gebeurt. Voorbeelden zijn gehandicapten die werk doen en gewoon onderbetaald kunnen worden of vrouwen die een lager loon krijgen dan mannen ook al zouden ze wettelijk hetzelfde loon moeten krijgen. Een ander voordeel is dat de tegenstellingen tussen arm en rijk niet te groot worden. Hoewel de communistische systemen tot nu toe niet gewerkt hebben is dit vooral te danken aan corrupte leiders die geen goede uitvoering hebben gegeven aan dit systeem en het overheersende kapitalisme dat door zijn propaganda een erg negatief beeld van het communisme geeft. Het kapitalisme is gebasseerd op de menselijke natuur en stimuleert hebzucht terwijl door deze individualisering mensen soms geen rekening meer houden met andere mensen en puur op zichzelf en hun financiŽle situatie gericht zijn.

Daarnaast zijn de negatieve kanten van het communisme dat de vrijheid van meningsuiting in de communistische staten niet tot zijn recht komt, het zou in principe beter zijn als dit recht in een communistische staat wel tot uiting zou kunnen komen. Hiervoor zou een systeem uitgewerkt moeten worden waardoor de communistische idealen in stand blijven maar mensen wel genoeg vrijheid krijgen binnen dit communistische systeem om hun mening en kritiek tegen de regering te kunnen uiten zodat een volksopstand uitblijft. Daarnaast is hier ook sprake van in onze democratie waarbinnen rechts-extremistisch gedachtegoed in beperkte mate en bepaalde gevallen getollereerd wordt als we alleen al kijken naar de verkoop van t-shirts met hakenkruizen op enkele concerten. Ook is het negatief dat mensen hetzelfde loon krijgen terwijl sommige mensen veel harder zouden werken als ze daar ook meer voor zouden terugkrijgen. Dit zou opgelost kunnen worden door een bepaald beloningssysteem in te stellen, inplaats van dit te baseren op een kapitalistische oplossing zoals men deed door materiŽle beloningen in menig communistisch land kan dit bijvoorbeeld opgelost worden door middel van vakanties. Mensen die harder werken krijgen meer recht om vakantie en meer vrije tijd te nemen dan mensen die minder hard werken, dit zou mensen meer kunnen motiveren om harder te werken. Ik weet dat er wellicht gebreken kunnen zit aan deze oplossing van meer vakantie maar die kunnen ook weer opgelost worden door veranderingen binnen het systeem.
12-07-2010 13:37

Avatar

Maar wat is de denkwijze van een voorstander van communisme? Heeft hij/ zij bijvoorbeeld een afschuw van bepaalde onderwerpen, dingen of mensen? Ik dťnk persoonlijk van niet, omdat in het communisme iedereen gelijk is.
Hoewel ik al verscheidene artikelen hierover heb gelezen, snap ik het nog steeds niet helemaal? Iemand?
07-12-2010 17:40

Avatar

Het woord communisme komt van het Latijn. De Latijnse woorden communis en communio betekenen gemeenschappelijk of gemeenschap. Dus eigenlijk zegt de naam dat het communisme voor iedereen gelijk is. De ideeŽn van het communisme komen voor een groot deel van Karl Marx.
14-04-2011 07:52

Avatar

Communisme zou alleen maar kunnen werken als mensen niet meer voor zichzelf zouden werken maar voor anderen of het groter geheel. Zo'n bepaald individu is moreel alleen goed en aangezien mensen wezens zijn in kennis van goed en kwaad is het onmogelijk om zo'n maatschappijvorm in stand te houden. Hoewel er toch veranderingen te zien zijn in de wereld
27-08-2011 02:07

Avatar

Wat is dit nou weer voor vraag >.<

Hier het antwoord jullie zijn egt zo KK dom

Het communisme is eigenlijk een heel mooi idee om een staat in te richten. Het is bedacht door ene Marx, die leefde in de 19e eeuw. In een communistisch land is iedereen gelijk en heeft (bijna) iedereen evenveel. Of je nu putjesschepper bent of hersenchirurg, je verdient evenveel en bent evenveel 'waard'. Fabrieken zijn allemaal van de staat, zodat er geen concurrentie zou komen en er dus geen mensen ontslagen hoeven te worden.

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar in de praktijk werkt het niet goed. Als een putjesschepper evenveel verdient als een chirurg wil natuurlijk niemand meer chirurg worden (op een aantal morele mensen na). Mensen worden lui en doen hun werk niet goed: hoe hard je ook werkt, je verdient altijd even veel als ieder ander.
De fabrieken produceren geen goede producten aangezien er vaak wordt gewerkt met een planeconomie. Daarbij wordt er tegen een fabriek bijvoorbeeld gezegd dat er dit jaar 1000 wekkers moeten worden gemaakt. Maar de kwaliteit maakt niet uit. Resultaat: er wordt veel geproduceerd, maar dan wel met slechte kwaliteit.
23-11-2011 14:45

Avatar

Socialistische democratie bestaat wel, alleen is er te weinig plaats in je kop om dat te beseffen. Hitler was geen socialist, Mao was meer een Leninist-Marxist-Stalinist, en Stalin meer een revisionistische leninist-stalinist.Socialisme heerst op Cuba helemaal niet. Arbeiders mogen niet staken, geen vakbond oprichten, geen eigen partij stichten ze mogen alleen pro-Castro dingen doen. Dat is stalinistisch en komt helemaal niet overeen met de socialistische ideologie.Feitelijk gezien heeft het Communisme nooit een echte kans gehad.De Sovjet Unie zou een communistisch systeem gehad hebben, waarom? Alleen omdat de stalinisten dat zeiden, alleen omdat we hun op hun woord moeten geloven?Stalin heeft het beeld van het communisme verkracht en misbruikt. De val van de Sovjet Unie in 1991 was niet de val van het communisme, maar de val van een totalitair regime dat zich niet meer kon uitgeven als socialistisch en marxistisch. Wat de USSR in mijn ogen fout deed, was de rol van de kapitalisten over te laten nemen door de staat.†Daarnaast deden de Sovjets exact het tegenovergestelde van wat Marx wilde, in plaats van dat de staat langzaam afgebouwd werd.Na de dood van Stalin toen Chroestjov de macht overnam waarschuwde Che Guevara al voor dit gebeuren. ďWaar de meerwaarde wordt aangepast wordt het kapitalisme binnengelaten.Ē Chroestjov veranderede de planeneconomie waardoor het kapitalisme werd binnengesmokeld naar de Sovjet economie. Het kapitalisme had er 30 jaar voor nodig om de crisis in de Sovjet economie te veroorzaken waardoor de Sovjet-Unie uit elkaar viel.Maar verschil is daar dat onder socialisme de gewone bevolking als kant word gekozen. En niet de elite van grote bedrijfsbazen.Het is triestig om te zien dat wij hier Coca Cola drinken en dat men in EthiopiŽ nog geen drinkbaar water heeft.Ik liever nog in een totalitaire communistische staat zou wonen met armoede en openlijke dwang, dan in een wereld van gelukkige idioten ó ons consumeristische paradijs gecreeerd door de USA.
††
26-11-2011 12:19

Avatar

For the record: China is in naam nog steeds een communistisch land. De situatie van de fabrieksarbeiders daar is helaas eerder kapitalistisch te noemen maar de fabrieken die in China staan zijn ook haast allemaal van buitenlandse producenten...

Ik denk dat het communisme een toekomst heeft aangezien er nog heel veel landen zijn waar mensen voor een laag loon en in onveilige werksituaties worden uitgebuit (denk aan Tailand, China en India, hoewel het geloof en de standen in India zo'n grote rol spelen dat het moeilijk zou zijn om daar communisme in te voeren) dus ik denk wel dat die mensen op een dag wakker zouden kunnen worden en tot revolutie over zouden kunnen gaan. Het kapitalisme bestaat tenslotte niet zonder de uitbuiting van de proletariŽrs
04-12-2011 15:33

Stel een kwero  ‹‹ 1 2 3 4


Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Communisme