Communisme

Wat is communisme?

Ik moet een pw leren voor gs... ik wil eigenlijk graag meer weten over wat communisme inhoud.

Antwoorden: Communisme

1 2 3 ›› (4)
Avatar

Het communisme is kort gezegt een politiek stelsel waarbij alle bezit gemeenschappelijk eigendom is en de staat zich vrijwel overal mee bemoeit.
17-02-2007 14:15

Avatar

Het communisme is een manier om je maatschappij in te richten( net als kapitalisme ), waarbij iedereen gelijk is, en het individu ondergeschikt is aan de staat. Alles wordt bijna geregeld vanaf een plek.
Pfrank1970 | 18-02-2007 09:44

Avatar

Het communisme is eigenlijk een heel mooi idee om een staat in te richten. Het is bedacht door ene Marx, die leefde in de 19e eeuw. In een communistisch land is iedereen gelijk en heeft (bijna) iedereen evenveel. Of je nu putjesschepper bent of hersenchirurg, je verdient evenveel en bent evenveel 'waard'. Fabrieken zijn allemaal van de staat, zodat er geen concurrentie zou komen en er dus geen mensen ontslagen hoeven te worden.

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar in de praktijk werkt het niet goed. Als een putjesschepper evenveel verdient als een chirurg wil natuurlijk niemand meer chirurg worden (op een aantal morele mensen na). Mensen worden lui en doen hun werk niet goed: hoe hard je ook werkt, je verdient altijd even veel als ieder ander.
De fabrieken produceren geen goede producten aangezien er vaak wordt gewerkt met een planeconomie. Daarbij wordt er tegen een fabriek bijvoorbeeld gezegd dat er dit jaar 1000 wekkers moeten worden gemaakt. Maar de kwaliteit maakt niet uit. Resultaat: er wordt veel geproduceerd, maar dan wel met slechte kwaliteit.

Kortom, het idee van het communisme is mooi aangezien niemand het slecht zou hebben. Maar in de praktijk werkt het voor geen meter.
Koert | 19-02-2007 19:54

Avatar

Wat is communisme eigenlijk precies en kapitalisme dan
31-03-2007 19:59

Avatar

Bedankt deze info kon ik best gebruiken dus thnx voor dat.
(btw hoe log ik in?)
02-04-2007 10:16

Avatar

Anoniem, je kunt je aanmelden op http://www.kwero.nl/leden/aanmelden/ en vervolgens inloggen op http://www.kwero.nl/leden/inloggen/
Heb je al een account maar ben je je wachtwoord kwijt? Geen probleem, dan kun je hier een nieuw wachtwoord instellen: http://www.kwero.nl/leden/wachtwoord-vergeten/
Willem | 02-04-2007 16:10

Avatar

Wat is de toekomst voor het communisme?
03-05-2007 17:55

Avatar

Ik denk dat het communisme geen toekomst meer heeft, omdat de 2 grootste (ex)-communistische staten China en het voormalige USSR het communisme hebben afgeschaft.

Bij mijn weten bestaan er nog maar 2 communistische landen, Noord-Korea en Cuba. Het lijkt me niet dat er nog meer landen bijkomen, en het is de vraag of deze 2 landen dit regiem nog lang kunnen volhouden, omdat ze de enige in de wereld hiermee zijn.
Frank | 04-05-2007 10:40

Avatar

In welke landen was het communisme
10-05-2007 11:14

Avatar

Is er eigenlijk wel vrijheid van meningsuiting in een communistisch land?
11-05-2007 14:41

Avatar

Het voormalige oostblok was communistisch. Dus wit-rusland, roemenie, polen enz.

Vrijheid van meningsuiting wordt niet getolereerd, omdat de overheid alles bepaalt. Als je kritiek hebt op het beleid, heb je dus kritiek op de overheid. Er is bij mijn weten ook geen persvrijheid in communistische landen. Al het nieuws komt van de overheid, en is dus gekleurd en niet echt betrouwbaar.
Frank | 14-05-2007 11:59

Avatar

Misschien moet je zelf ff op wikipedia kyken ofzo, genoeg info.
04-06-2007 15:06

Avatar

Communisme heeft zeker nog een toekomst.
Nu ben ik zelf een communist, dus weet ik wel ongeveer wat de communisten van plan zijn.
In de derdewereldlanden zal het communisme met open armen ontvangen worden, waarna het de bedoeloing is een Internationale Revolutie door te voeren.
Persvrijheid en vrijheid van kritiek moeten blijven natuurlijk.
Trouwens, ViŽtnam, Laos en eigenlijk ook Venezuela zijn ook Communistisch
ps: ik ben niet de Anoniem die deze topic opende.
12-06-2007 21:43

Avatar

Communisme is een soort politiek
20-06-2007 16:44

Avatar

Communisme is een ideologie, gebaseerd op het gedachtengoed van de Duitse filosoof Karl Marx. Hij leefde in de negentiende eeuw en schreef verschillende filosofische werken, waaronder Das Kapital.

Marx beschreef de wereldgeschiedenis vanuit fasen, waarbij elke fase werd afgesloten door een revolutie van een groep mensen in de samenleving. Zo bestond in de Oudheid een systeem van slavernij, dat werd afgelost door het feodale systeem in de Middeleeuwen (geen slaverij, iets hogere vorm van vrijheid, hetzij zeer gering). Het feodale systeem werd door de Franse revolutie aan de kant gezet. Marx zag dat als een emancipatie van de burgerlijke klasse.

Na de Franse revolutie kwam de burgerij aan de macht. Dat was in de negentiende eeuw, de eeuw van Marx zelf. Volgens Marx was bij de Franse revolutie het proletariaat (de arbeiders) vergeten. Door de industriele revolutie was deze groep veel groter geworden, maar vooral ook veel armer. Hij zag het als een onvermijdelijke volgende fase, dat zij aan de macht zouden komen. Op het moment dat dat zou gebeuren zou alle prive eigendom worden afgeschaft, waardoor iedereen gelijkwaardig zou worden (je kunt dan immers niemand meer uitsluiten van een product).

Het communisme van Lenin, Mao en Castro zoals dat in de twintigste eeuw bestond, is een afgeleide, maar vulgaire, niet-zuivere vorm van de ideeen van Marx. Marx stond geen dictatuur van het proletariaat voor ogen, waar het op uitdraaide in de voormalige Sovjetunie.
Koussevitsky | 20-06-2007 21:01

Avatar

Eigenlijk is het communisme gewoon doorgeslagen socialisme. in beginsel zou het een hele goede bestuursvorm zijn met gelijkheid voor iedereen, maar dit is nog nooit zo gelukt.
Eaglegamer | 21-06-2007 01:18

Avatar

Voor een andere kijk, je hoeft het er niet mee ens te zijn, maar bekijk www.cjb.nu en www.voorwaarts.net
27-06-2007 13:02

Avatar

Doorgeslagen socialisme? zei iemand dat nou echt? volgens mijn onderzoek is socialisme een slap aftreksel van communisme maar goed
16-09-2007 22:50

Avatar

Het grote verschil tussen socialisme en communisme, hoe het vandaag wordt bekeken is dat socialisme via een reformistise ( via het parlement ) weg te bekomen en communisme via revolutionaire weg.
22-09-2007 14:04

Avatar

Toen mijn voorvaderen rond 1800 uit Spa moesten vluchten voor de Franse revolutie gevolgd door de Luikse revolutie hadden ze niet verwacht dat dit ooit een permanent gegeven zou worden. Toen ze mochten terugkeren waren ze al hun bezittingen kwijt en werden ze "burger" en kwam er een "burgermeester". Dat moet een enorme rare tijd geweest zijn waar plotseling iedereen dezelfde rechten had. Schokkend en traumatisch.

Achteraf gezien, 200 jaar later, denk ik dat het op zich een goede beweging was, die ondanks het vele bloedvergiet en heel veel mensen die moesten vluchten en alles kwijtraakten toch geresulteerd heeft in een maatschappij waar we, op zijn minst, allemaal mogen stemmen en in ieder geval de illusie hebben dat we gelijk zijn en dezelfde kansen hebben. Then again, de wereld is niet zwart-wit, ook het ancient regime bevatte enkele betere punten.

Het communisme zie ik toch als iets anders. Het communisme is gebaseerd op bepaalde abstracte ideeen en modellen waarbij, denk ik, een aantal essentiele zaken bij het managen en laten samenwerken van een grote groep mensen worden vergeten waaronder onze nog beperkte kennis van psychologie, groupsdynamica en memeologie. Het lijkt mij een model van een architect waar uiteindelijk de programmeurs niet goed mee uit de voeten kunnen omdat het in de praktijk niet werkt. Theoretisch dus wel maar in de praktijk niet.

Dat zou je eens moeten onderzoeken: welke modellen gebruikt het communisme en welke componenten bevat dit en beschrijft dit de complexe dynamica van een enorme hoeveelheid individueen. En: is het toepasbaar op elk soort maatschappij, d.w.z. minder "ontwikkelde" en "ontwikkelde"?


p.s. ik geloof wel dat de communistische beweging goede dingen heeft veroorzaakt en goede ideeen en discussie materiaal heeft ingebracht voor niet alleen onze
maatschappij maar binnen ons tijdsbeeld, vooral ook tijdens onze kolonieen tijd, als je de inbreng van de communistisch groepering zo tussen 1900-1940 leest. Ze wijzen, denk ik, de goede richting op maar, nogmaals, ik denk dat de uiteindelijke manier waarop we leren hoe we een maatschappij (wereldwijd) moeten inrichten zo complex zal blijken dat het wellicht alleen kan gebeuren door ondersteuning van heel veel computerpower en nog niet ontdekte wetenschappelijke kennis. Denk alleen al aan het beschrijven van het gedrag (en het geluksgevoel) voor 1 persoon: dit is al zo complex dat we het nog niet kunnen en begrijpen, laat staan voor 2 personen, laat staan voor een dynamisch geheel van 6 miljard personen. Ik denk dus dat er nog veel abstracte modellen volgen die langzaam toewerken naar een ideaalplaatje (hopelijk gestoeld op een wetenschap).
Het "kapitalisme" (whatever that may be in de praktijk in een land) is meer een soort van "we gaan maar door waar we waren omdat we beseffen dat dit op dit moment in de tijd het meest stabiel werkt, ook al is het niet ideaal". Het wordt verdedigd door een aantal mensen als "het ideaal", ook om wereldwijd armoede op te heffen. Ik denk niet dat je het tegenover het communisme kunt plaatsen.
Wat we nodig hebben is een soort Einstein op social groups dynamisch vlak die ons wat briljante nieuwe inzichten kan geven. Maar deze wetenschappen bestaan nog maar pas dus dat kan nog wel een tijd duren.
Cogmios
http://www.cogmios.nl

Cogmios | 01-10-2007 00:46

Stel een kwero  1 2 3 ›› (4)


Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Communisme