Tal R kunststroming

Tot welke kunststroming behoort Tal R?

Er zijn een aantal kunststromingen, maar tot welke kunststroming worden de kunstwerken van Tal R gerekend?

Antwoorden: Tal R kunststroming

Avatar

Naieve of primitieve schilderkunst?
Zie de omschrijving hieronder:
Kolbojnik is Jiddisch voor gemeenschappelijk afval. Tal R(osenzweig) voert zichzelf graag op als de niet-al-te-kieskeurige kunstenaar die met het recyclen van de visuele restjes van de samenleving genoegen neemt. Zijn na´eve schilderkunst is ontwapenend en suggereert de onbevangen houding en 'simpele' belevingswereld die we kennen van kinderen en autodidacten, amateurs en andere zogeheten outsiders. Tal R's energieke stijl herinnert aan hun decoratieve impuls en verhalende aanpak, hun schematische, tweedimensionale weergave van de wereld en hun overvloed aan felle kleuren en vormen.

Smeltkroes-primitivisme Maar Tal R's primitivisme heeft iets wat de meeste outsiderkunst notoir ontbeert: ze is brutaal, swingend, inventief en geraffineerd. In de grote robuuste doeken en collages fuseert de kunstenaar zijn na´eve idioom ongemerkt met hedendaagse graffiti, strip- en undergroundcultuur. De overrompelende hoeveelheid, ogenschijnlijk lukraak gekozen, verwijzingen naar kunsthistorische, culturele, seksuele en religieuze bronnen verraden een ge´nformeerd en belezen maker die 'van alle markten thuis is'. Landgenoot en CoBrA-voorganger Asger Jorn (1914-1973) is natuurlijk niet ver weg. Maar met zijn toegankelijk smeltkroes-primitivisme lijkt Tal R vooral een zelfbewuste metroman-re´ncarnatie van onze eigen stoere 'Ik rotzooi maar wat aan'? Karel Appel. Met dien verstande dat de kunstenaar met strakke compositieschema's, stevige kleurbanen en ornamentele kaders zijn onweerstaanbare Deense hot-pot-schilderkunst in een ijzeren greep houdt.

The Sum Voor het tentoonstellingproject The Sum koos Tal R, om zichzelf uit te dagen, slechts zeven kleuren als basis voor een reeks van 18 doeken (2004 - 2007) van gelijke afmetingen (250x250cm). De tentoonstelling biedt daarnaast een volledig overzicht van zijn grafisch werk uit de periode 1996 -2007 en zeven zelfgemaakte vitrines, gevuld met materiaal uit zijn atelier.
Roan | 12-02-2008 19:05Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Tal R kunststroming