Art Nouveau Jugenstil dezelfde

Zijn Art Nouveau en Jugendstil verschillende namen voor dezelfde kunststroming?

Wanneer ik afbeeldingen zie die Jugenstil worden genoemd, vind ik ze verdacht veel lijken op afbeelding in Art Nouveau-stijl. Zijn het gewoon verschillende namen voor een en dezelfde stroming binnen de kunst?

Antwoorden: Art Nouveau Jugenstil dezelfde

Avatar

Beste Zsuzsa,

Art Nouveau of Jugendstil is de naam die gegeven werd aan de stijlvernieuwing in Europa tussen ca. 1890 en 1910, die zich in vrijwel alle kunstuitingen manifesteerde.
Er waren twee duidelijke stromingen binnen de beweging. Enerzijds de asymmetrische, golvende lijnen in pasteltinten zo kenmerkend voor de Franse en Belgische Stijl, (denk bijvoorbeeld aan de Parijse metro-ingangen van Hector Guimard of aan de architectuur van de Belg Horta), anderzijds de veel strakkere, gestileerde stijl in heldere kleuren van de Hollanders (Berlage) en de Oostenrijkers (Wiener Werkstatte).

De ornamentaal-decoratieve stijl van de Art Nouveau kenmerkt zich door de gestileerde, organische, vaak a-symmetrische vormen van ornamenten en arabesken. Vooral in kunstnijverheid en architectuur kwam de Jugendstil tot grote bloei. Men putte onder andere inspiratie uit de Japanse prentkunst met een ander perspectief dan het in Europa gebruikelijke. Men zocht naar motieven uit de flora (de iris, de papaver e.d.) en de fauna (de libelle, de zwaan, de pauw). Een veel voorkomend motief was de vrouw met de lange, golvende haren, waarvan in Oostenrijk Gustave Klimt en in Frankrijk de Tsjech Alphonso Mucha tot de meest bekende kunstenaars gerekend kunnen worden.

Bronnen en meer informatie: http://www.kunstbus.nl...ingen/art-nouveau.html
http://www.artchive.com/artchive/art_nouveau.html http://www.senses-artnouveau.com/biography.php
http://nl.wikipedia.org/wiki/Art_nouveau
http://mediatheek.thin...ken.php?stroming_id=12

Met vriendelijke groeten,
al@din, de persoonlijke vraagbaak van de openbare bibliotheken in Nederland.
08-07-2009 15:57Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Art Nouveau Jugenstil dezelfde