Zilverpapier sparen

Waarom werd vroeger zilverpapier gespaard?

In mijn jeugdjaren was het gebruik zilverpapier te sparen voor de missie. Ik heb nooit begrepen wat daarmee werd gedaan. Wat deed men met dat zilverpaier?

Antwoorden: Zilverpapier sparen

Avatar

Het zilverpapier, waarin vooral chocoladerepen en bonbons zaten verpakt, werd gerecycled. In het zilverpapier zat vroeger stanniool, een zeer dun gewalst tin. En dat bracht geld op. Het ging niet om grote bedragen, maar ’enige waarde’ had het wel en in die tijd hielpen alle beetjes. De zilveren kleur had volgens sommigen ook een ’symbolische waarde’. Ook de doppen van melkflessen werden ingeleverd.

Het inzamelen van zilverpapier stamt uit het begin van de 20ste eeuw. In de jaren vóór de oorlog gebeurde het op grote schaal. Toen waren er ook overal op de wereld missionarissen aan het werk. Eind jaren vijftig is het gebruik verdwenen.

Groet: Gustaaf
03-08-2007 18:58 0.0

Avatar

Volgens iemand op http://www.seniorplaza.nl/Verdernostalgie2.htm:

'Om de zending of de missie te ondersteunen werd er door kinderen van alles gespaard en verzameld dat geld kon opleveren, zoals zilverpapier, de aluminium capsules van melkflessen (u weet wel zo'n fles met volle melk waar bovenop een dikke laag room zat) en afgestempelde postzegels, die eerst zorgvuldig moesten worden losgeweekt. Dat deed je fanatiek want het was immers voor een goed doel, namelijk om de arme mensen te helpen. Om niet te vergeten dat je dit moest doen stond er thuis een soort spaarpot. In mijn geval was dat een stenen kopje van een jong negertje met gitzwarte lokken en een gleuf in zijn hoofd. Bij de katholieken was het vaak een missiebusje; eigenlijk was dat een goedkope uitgave van een offerblok. Al het verzamelde goed nam je mee naar school of naar de zondagsschool. Daar werd het in een grote doos gedaan. Het was ons niet helemaal duidelijk hoe het geld er dan kwam. Zilverpapier werd omgesmolten om er nieuw zilver van te maken zeiden ze. Maar hoe afgestempelde postzegels geld zouden kunnen opbrengen weet ik niet.

Op de zondagsschool hadden we een zwarte pop die het zilverpapier in ontvangst nam. De pop had het hoofd van een creool, een bosneger. Het cabaret van Gerard Cox en Frans Halsema had een onvergetelijke parodie op deze inzamelingsdrift: "Hartelijk dank voor het zilverpapier, het smaakte heerlijk…".'
27-06-2007 17:25

Avatar

Postzegels worden nog steeds ingezameld. Je hoeft ze neit meer af te weken, maar scheurt of knipt ze ruim uit. Wat ze ermee doen, weet ik niet precies, maar het levert nog steeds geld op.
17-08-2007 18:52

Avatar

Klopt allemaal; het zilverpapier werd ingezameld voor de missie. Het scheen geld op te brengen
Kweromonique | 29-03-2009 22:10

Avatar

Ik weet nog dat je vroeger en misschien nu ook wel pakketten met afgeweekte postzegels kon kopen. En dan maar hopen dat daar dan nog postzegels bij zaten die niet had. Zo'n pakket kocht je, dus dat leverde natuurlijk geld.
Ook bij mij thuis werd ieder stukje zilverpapier opgespaard en tot een grote bal gemaakt en dat ging dan naar de broeders voor de missie. Ik heb nu na 62 jaar nog niet begrepen wat ze er mee deden.
19-03-2010 22:45Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Zilverpapier sparen